01. 06. 2017.

Čiča, Deda,Verdi Rigoleto, Dragutin Matić, Snežana S.S. Beogradska Opera, pred kraj sezone 2017. Đuzepe Verdi, Rigoleto.













31.05.2017.
Čiča Miča i gotova priča
ili
Pismo za razmišljanje

Blizu je kraj sezone, izdržite još malo....
Rigoleta, sa 3 glavna lika, nekoliko „neglavnih“ i nekoliko sporednih, večeras doživeh, sem RIGOLETA u glavnoj ulozi,  kao operu gluvih, neuvežbanih i neusklađenih amatera. Ili očekujem previše? Da pevači nauče, ili znaju svoje uloge, da nemaju govorne mane, da možda nešto i odglume kako treba, a ne po svojoj volji, ili nemoći, da  debitanti    nisu pred penzijom, ili da ne moram da čekam devet godina da bi “ušli” u ulogu, dok publika izlazi iz sopstvene kože?
Đilda (3 S) jako dobra, ali za široke narodne mase. Ja, niti sam u toj masi,  niti imam nameru da prećutim neke stvari. Dakle, večerašnja Đilda tokom cele predstave, sve vreme izgubljenim  pogledom (tako ne piše u libretu)  gleda u “nebo”, tj, u pravcu II galerije (treća je previsoka), i to je skoro sve od glume. Možda je to širokim narodnim masama, koje aplaudiraju po nalogu, dovoljno, meni nije. Što se tiče pevanja, pevala je.
Napomena, večeras  svi (sem jednog)  zaboraviše na sledeće:
“Opera, najsavršenije muzičko-scensko delo, najsloženiji umetnički oblik koji sjedinjuje muziku, libretto, scenografiju, glumu, balet “
Vojvoda od Mantove,  Nenad Čiča…. uh. Prvo, MOLIM VAS, dajte mu odgovarajući kostim, isto je bilo i u Onjeginu. Vojvoda, zavodnik, kao "udrveneli" olovni vojnik. Stoji, u “uroloskim čakširama”, bez šajkače, ne mrda al’ peva. Domaćine, oženi me. Je to to? Kostimograf, nepoznanica....
Ostali…… nemam reči. Nisu ih vredni. OO.
I……čiča Miča….. gotova priča.
P.S.
Znate li koji glas peva glavnu rolu, Rigoleta? BARITON.
Znate li ko može da  peva glavnu rolu, Rigoleta? BARITON.
Znate li ko je BARITON?
DRAGUTIN MATIĆ !
Znate li šta je gluma?
Dragutim Matić.
Hvalim ga, o da, sa ogromnim zadovoljstvom i radošću. I uvek ću, kada je dobro kao večeras. I druge ću, kao što već jesam. Samo treba da doživim od pevača SVE što  jedna uloga ima u sebi. Samo to.
I tako, pade zavesa, koju dižu i spuštaju pomoću „čekrka“... podmažite, aman, da ne bismo pred kraj raznih uvertira, koje su u pianu, umesto divnih i umilnih tonova, slušali krkljanje tokom podizanja zavese. Čuje li to iko, sem mene? Evo, od sada, slušajte i vi, pa da razmenimo mišljenja koliko je to strašno, ili nije?
Uživajte i ožežite po meni, niste dugo. Od onih koji se bave  operskim studiom, čije smo ljubimce večeras slušali i ostali užasnuti, do uprave, pevača i preostalih ostrašćenih i umišljnih…..
”Čik pogodi ko sam?”…. EUREKA, ZNAM, zato vas i prozivam.
Laku noć….Buona notte…..




O istoj temi, ali iz malo drugačijeg ugla.




Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.