27. 11. 2018.

Narodno Pozorište Beograd, Beogradska Opera, Muzej Narodnog Pozorišta, Nikola Mitić, Milka Stojanović, V.D. Upravnik Narodnog Pozorišta Ivana Vujić, Direktor Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, Radmila Bakočević, Dejan Savić (bivsi Upravnik), Dragan Stevović, Direktor Muzeja








27.11.2018.





Sjaši kurta da uzjaše murta,
Sjaši murta da se vrati kurta
I tako....
U Muzeju Narodnog Pozorišta večeras je bilo otvaranje izložbe NIKOLA MITIĆ, bariton 20. veka, povodom njegovog osamdesetog rođendana.
Autor Dragan Stevović, direktor Muzeja N.P.
Ali  ja bih da pređem na Kurtu i Murtu. Izložbu je otvorila nova v.d. upravnica Ivana Vujic (u ovom  slučaju Murta), kratkim oficijelnim govorom,  potom se obratila Direktor  Opere, Jasmina Trumbetaš i ispričala skoro sve o sebi, kada je počela, kako je počela, šta je pevala, gde je pevala, kome je pevala,  pominjući velikog Nikolu Mitića tu i tamo, ali uvek u kontekstu  sopstvenih hvalospeva i brbljala je još o njenoj tremi i  koječemu nerazumnom za ovakvo obraćanje i povod.
A onda.... TRAS!!!! Izadje Dejan Savić (u ovom slučaju Kurta) ...zamalo ne padoh u nesvest. Zašto, kako, u kom svojstvu, sa kojim bezobrazlukom organizatora i svih zaposlenih koji su u ovome sudelovali????...  Kada sam se povratila od šoka, uspela sam i da čujem njegovo pripovedanje nekakvih anegdota, nerazumno  pokušavanje da bude simpatičan..... kome? Zaboga, NAJUREN JE,  iako je formulacija (zvanična) sasvim drugačija, pa i da je tačna, šta će on tu? Radio sa Nikolim.... a moral? A sram? A kultura ponašanja nakon progona?
Majko mila...... strašan sud nam se sprema.....
Triling će i dalje vladati.... koliko sam videla.... svo troje se grli, smeška, šapuće..... Novi slušaju stare, stari uvode nove.... trange, frange....
Publiko..... teško nama!.
Iako su se, posle ovog besramnog bića, pojavile  dve primadone, i rekle po neku reč, prvo Milka Stojanović (umetnički nadahnuta, rečita, koncizna, pozitivna i puna ljubavi prema umetnosti, ljudima i životu uopšte) i Ramila Bakočević (sušta suprotnost.... hladna, na distanci, sa po kojom rečenicom tek da kaže nešto), ali svakako  zasluženo da baš one kažu kako su sarađivale i radile sa Nikolom, iako je celokupan  dogadjaj  trajao veoma kratko, i završen puštanjem  snimka arije „Cortigiani“ iz opere Rigoletto, koja je bila lajtmotiv umetničkog rada Nikole Mitića.... iako je bilo nekih poštovalaca ovog divnog baritona,... atmosfera je bila više nego mučna, teška, otužna,.... a ja.... otišla sam sa takvom  zgranutošću i nevericom.... Imate li, besramnici, granice????? Zar i u ovakvim svečarskim momentima morate  zloslutno  da dolazite i svojom pojavom bljujete otrov na  ljubitelje umetnosti, ljubitelje opere, ljubitelje velikih pevača, ljubitelje života?
Kurta i Murta to su srca dva, dodaše i treće da sve bude veće. 


O istim temama, ali iz drugog ugla:





.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.