27. 01. 2019.

Verdi, Beogradska opera, Bal pod maskama, Dragutin Matić, bariton, Dejan Maksimović, tenor, Nataša Jović Trivić, mezzosopran, Nagrada Breda Kalef za 2019., Jelena Radovanović, Sofija Pižurica, sopran, Ana Z.B. Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran, Direktor Opere Beograd, Narodno pozorište, Beogradska Opera,... Laura I muzika. Piše Laura Miletić.





























26.01.2019.







Un ballo in maschera
a pre toga
dodela nagrade Breda Kalef
Ujedno i 
Omaž velikanu, a direktor u miniću...
vizuelni kič na vrhuncu
Ali i degradiranje umetnosti,
na žalost
Dosta !
Dosta dodvoravanja i razumevanja za...  "nista"!!!!!
Opera je na repertoaru, ne amatersko drustvo!!!!!

Kada neka predstava počne najpre dodelom nagrade, uvek mi se kosa digne na glavi zbog najverovatnijih promašaja koji se (do sada se pokazalo tako) i dogode…. Kič, nemar, nespremnost…. I uvek želim da se ne nerviram, ali, avaj,….. servirano mi je nešto što ne mogu a da ne prokomentarišem u svojstvu širenja bratstva i jedinstva, da bismo dobili  primerene nastupe organizatora, darodavaca, onih kojima je nagrada posvećena, onih koji su u Upravi.
I…. Dodela nagrade Breda Kalef najboljem mezzosopranu za ulogu Ulrike u Verdijevom Balu pod maskama. Ove godine… Nataši Jović Trivić, (samo zbog poštovanja umetnika i nagrade, pišem puno ime i prezime, inače… znate već….)
Na scenu su stupili Direktor Muzeja Narodnog Pozorišta, Dragan Stevović, Dama, poznati i priznati mezzosopran, osnivač fonda Breda Kalef i direktorka Opere, Jasmina Trumbetaš.
Uvodna  reč Dragana Stevovića, a onda kratak, sažet i veoma simpatičan,  ali i dirljiv  govor Brede Kalef, iako gospodja ima 89 godina, iako je   imala  mali lapsus oko naziva opere,  sve joj je oprošteno, a naročito zato jer taj fond i nagrada opstaju zahvaljujući njenom sinu Egonu i njoj… Dodeljena je Nataši, koja je, verovatno od uzbudjenja, a i zbog odgovornosti da večeras opravda nagradu, rekla…. sve što se uobičajeno kaže.
Potom je saopšteno da je danas umro velikan naše operske scene, ogroman, raskošan, obožavani bariton Nikola Mitić. Minuta ćutanja nije, bar meni,  bila dovoljna da se oprostimo od Nikole, ali, publika je to ispoštovala i… idemo dalje…. Nikola nam je i svih ovih godina nedostajao, ali smo znali da je tu, nekako, među nama…. Ali sada…. Teško nam je da premostimo to kratko putovanje od nas, do njega, tamo, negde…. Zato ćemo ga se sećati kroz emocije, snimke i ljibav.
Onda se obratila Direktorka sa par lepih rečenica… o mladima, o želji da sve ide napred…i  najavila da je pevač Dragutin Matić izuzetno indisponiran, jer je pod temperaturom…
Ali….  Tu nije kraj ovom uvodu…..
Ja imam VELIKE zamerke…. Povodom izgleda …. I to je veoma jako, osobito upečatljivo i  neumitno VAŽNO, ako hoćemo da se pokaže poštovanje SVEGA. I zbog svodova pod kojim se nalazimo, i zbog povoda koji je večeras bio, NAGRADA, a onda i  omaž jednom velikanu, a i  zbog poštovanja “operskog pliša i teške zavese, iza koje nam slede najveća dela operksih kompozitora, zbog mesta na kome se umetnost pretvara u čaroliju,… zbog publike,… zbog,…. UMETNOSTI.
I?
Gospodja Breda Kalef… svetlucava, raskošna, eleganta i u ovim godinama… DAMA….
Dragan Stevović (oprostićemo teška srca, a pogotovo stilski) sako bez kravate…
Nataša J.T. u kostimu iz predstave….
Direktorka Jasmina Trumbetas u plišanoj mini  “haljinici “ i čizmicama…. ??????? Jeste bila crna, ali…. Sve ostalo je za teško ocrnjavanje…. Jasmina…. O ukusima se raspravlja kada si u javnoj pojavi,….. ali u ovoj ulozi, umetnice, direktora…. NEDOPUSTIVO!!!!!  Sledeći put, duga haljina i salonke…. Ovaj “look…. u privatnoj verziji….
Iznerviraše me  sporedne… glavne stvari…..
Ja nisam stilista… ali znam za  RED. Sneg, blato, kaljavost…. I ja  sam došla u gumenim čizmama, ali sam ponela salonke…. Teško vam je da se preobujete? Ne…. nevaspitani ste i imate nepoštovanje prema UMETNOSTI.  A i podršku Teatra, jer se niko do sada nije pobunio protiv “planinskog izgleda, oblačenja  i ponašanja”…. jer svi tako dolaze, look a la... zabole me....  Od glave, pa na dalje, ne daj bože…. Zato nam je tako. Kako ide od glave… muka mi je….
I da krenem, konačno o predstavi…..
Zapravo neću…..
Bio je Renato….. Dragutin Matić…..
Najbolji!
A bolestan, najvaljen kao takav…. A pevao je bolje nego ikada…. Jer JE najbolji….
Urlika.... Nataša…  opravdala nagradu i ulogu. Iako može i  bolje…. A  prijalo bi nam da bude najmanje ovakva…. Ipak,  opet je želimo.  
Ostali…. Jelena Radovanović, žal…. Ima glas, nema tehniku,…. a publiku zabole za problem… A Sofija Pižurica… pevački solidna, razgovetna, gumački razdragana, ali….. NEČUJNA!!!!  Ja sam je čula, jer  znam svaki takt, pa sam je lovila muzički… kažem…. Solidna… ali jedva  čujna…. Greota…. I dalje… ?????????  Dejane???????  Virus???? Pevao si  neuravnotežno i “klizavo”… ako je bolest, onda opraštamo, ali ako nije…. Opraštamo…. To nam je .. što nam je….
Sveukupno….
Ah, da.... Upravo!!!!  Sram vas bilo…. Mislim na sadašnju Upravu….. a isto ovako sam mislila i na prošlu.... IMATE JOŠ SAMO MALO VREMENA..... dok ne poludim! 
Horisti…. kao solisti…. Amelija…. ova?????  Gde to ima? Diše kao na pulmologiji, izgleda kao na strelištu, glumi kao AMATER, a i jeste…. Član hora… Hop …. rekao Janko…. (ko beše Janko)… ideš tamo…. Ali Janko zglajznuo… ostala neudomljenja tetka…. Nema loš glas, ali nema ni školu…. Pogotovu ne za ovakvu, a i sve druge  uloge…. dakle…. Jelena neka štrika, ili plete, kuva, ili se bavi povrtarstovm,…. o punokrvnom životu da ne pricam, daleko je od nje, a i vidi se.....  tj, čuje.... PEVAČICA, ovakva….  NE!!!!!! A da se doškoluje….. pre će stići do penzije…. Gubljenje vremena… plus…. katasrofalna gluma, izgled i scenske kretnje…. Ćao… Pada sneg…. Uživajte…..
Ostali su se mučili. Drali. Zabavljali.
Orksetar? Užasan, neuvežban, rastrojen….  A.Z.B…. čuj ….uvek ima “ludaka” koji pokušavaju da dominiraju…. Aca .... “krkjavac”. Bravo, Uspeo da bude "žigosan"…. Ali dominacija nije  uspela…. samo si ti, Aco,  krkljao… A Zorana se “okliznula”…. Na bini, ali pre toga, nekoliko puta  u partituri….? I, svi koji ste tu....  Nemojte više... ipak ste plaćeni,... a ako vam ne odgovara,... idite,.... put je čist, ali vama je zatrpan neznanjem, nevaspitanjem, nesposobnošću da priznate da ste ništa, iako se prodajete za svašta.... 
A ja vam želim .... želim vam da budete NEŠTO!
Hvala.
Kraj…. Srećna sam…. Volim Bal pod maskama. Predivna opera. A  Dragutin  je briljirao…. Osatli su se šlepali….. Moj Utisak Večeri.
Idite i slusajte master klas u  Muzeju Narodnog Pozorišta…. Toliko toga može da se nauči, sazna i primeni….
Ili…. Takmičenje solo pevača,  Lazar Jovanović, Kolarčeva Zadužbina… Ali… sutra je nedelja….  dan za  ležanje…. ležanje u biti, mislima, shvatanjima i saznanjima…. Živele amebe…..







Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.