25. 12. 2016.

Verdi - Nabucco, Ivan Tomašev kao Zaccaria. Opersko veče 24.12.2016. Zorica Mitev.




24.12.2016.



Zaccaria -glavni lik u Verdijevom Nabuku,
zasluženi hvalospev ili-sta se večeras dogodilo?

Ne prolazi stas ako nemaš glas. Ne prolazi ni glas, ako nemaš stas. Ivan Tomašev ima sve!!!!  Drugi po nešto, a neki ništa!
Sama ogromna i veoma sugestivna pojava (pre bilo kakvog pevanja) ovog divnog i kvalitetnog basa, je dovoljna da nam ulije sigurnost da će ON biti odličan. I bio je. Kao i uvek, ali večeras posebno. Ljutit ili nežan, ranjiv ili besan-baš kako je uloga zahtevala. Predivne fraze, dugačak i kontrolisan dah, uverljiva  gluma, moćan glas. Ivan je bio Nadahnut. Dominantan. Tako nam se predstavio. Ubedio nas   je da slusamo Zaccaria kao glavnu rolu. Bravo !
Što se mene tiče, ostali pevači, koji su se večeras pojavili  u svojim ulogama  tek da bi opera bila kompletna, nisu morali da pevaju, iako sam, nakon cele predstave,  stekla neobičan utisak.  Svaki solista je dao svoj maksimum i bio je daleko bolji nego u prethodnim predstavama tokom ove sezone, ali celina je apsolutno izostala. Predstava je imala  uspone i padove, dinamičke oscilacije i nedostatak sveobuhvatne  energije, te sam delimično bila izmučena i dovedena u skoro pospano stanje, iako je povremeno bilo nekog mlitavog pokušaja da se nešto pokrene.  Ili me trglo štucanje pojedinih solista....Iako Zorica Mitev Vojnović daje sebe uvek, nesebično i do kraja, uz ogromu energiju i volju da orkestar zvuči dobro (što i može, ali neće !!!!)  pusti muzičari samo po nekada reaguju, ali česće ne.
Ali danas neću o tome. Danas ću spomenuti još neke stvari koje mi konstantno  remete celokupan doživljaj slušanja operskih predstava.... Na primer : Kostimografija. Često za neke uloge neuspešna, a  za horske pevače u nekim predstavama  sačuvana  od pre trideset godina...Ili....šaptač koji se čuje do druge galerije!!!! Ili... škripanje pokretne scene.....Ili....loža rezervisana za Upravu....Ili...jedni nose perike, drugima gledamo zamršene lokne u svakoj ulozi ????....
A o  publici,  koja ne ispušta mobilne telefone u svakom svojstvu, njihovom oblačenju koje liči na odlazak na Taru, srkanju pića iz konzerve za vreme pauze,ili prašini na zvučnicima iznad bine, drugom prilikom.

Drugom prilikom, ali sa ogromnom radošcu i  o divnim razvodnicama i portirima, mirisu izbledelog pliša i sećanju na stari bife.....


.


O istoj temi, ali iz drugog ugla:







Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.