02. 05. 2017.

UMETNICI.....Gde ste da ste, htela bih da znam .....?????

















01.05.2017.


PASULJ,
PRIVATNOST
Ili
KOLIKO MOŽE DA STANE U AMBAR ????

Celebrity... Glamour.... Shine....Your or Mine ?????
MALOGRAĐANŠTINA  kod nas na ambare!!!!!
Malograđanština i u svetu, samo je razlika u nivou MALO - GRAĐANA......
Kako čovek da uživa u ČARIMA umetnika, ako ne postoji veo  TAJNOSTI?
Koprena koja je nadvijena nad slavnim ličnostima daje tu neizvesnost, skrivenost, slatko drhtanje i  pomamna razmišljanja o NJIMA!!!!! Kako  žive, šta rade u slobodno vreme, sa kim se druže, kako izgledaju kada nisu na sceni, da li se ponašaju kao sasvim obični ljudi? Pregršt  pitanja?
Staromodna sam. Zabole me. Ali mi NEDOSTAJE TO !
NEDOSTUPNOST UMETNIKA !
Nekada smo grčevito tragali za bilo kakvom informacijom  o ljudima koji nas  obaraju svojim glasovima, glumom, igrom, rečima..... hteli smo da znamo „nešto više“, a dobijali smo samo mrvice...... iz opštih intervjua koji su se objavljivali u svim  novinama, ili na TV,... slična pojava ,.... svuda u svetu,.... da se razumemo.....
Danas??????
Gledamo kako  UMETNICI i ČAROBNJACI koji nam, putem scene, daruju lepotu muzike, približavaju bajkovite priče kroz igru, odaju snove kroz glumu,......... jedu kobasice, idu na plažu, grle se sa familijom, prijateljima, sede u kafićima, slikaju se  u  kuhinjama, sobama,..... autobusima, avionima.... na planinama.... Ceo meny nam je na raspolaganju,.... ŠTA JEDU NAŠI UMETNICI ????? GDE LETUJU NAŠI UMETNICI????? KAKO IZGLEDAJU NAŠI UMETNICI u OPUŠTENOM IZDANJU,  PRIVATNIM SITUACIJAMA???????
I gde je onda ČAR.... na predstavi.... glumačkoj, operskoj, baletskoj, koncertnoj,..... ako ja znam  SKORO SVE o njima?
Kako da se uživim u ulogu, kada mi ispred očiju titra pasulj koji srče u hladovini neke kafane?????
Šta nije u redu?
Umetnik nije estrada, nije ni sportista, nije ni političar,..... UMETNIK je ZAGONETKA, koja rešenje  pokazuje, ali samo kroz ulogu, bilo da je otpevana, odglumljena, odigrana, odsvirana, napisana ili naslikana......
Pišem ovo, jer mi je pred očima plejada naših „umetnika“.... uz preklano jagnje i gajbu piva,...... praškove za veš, plaže,  tepihe, vegetu, kafu i toaletne papire,..... Novac je veliki izazov, ali,..... čuvajte se  takvog izazova... Primitivizam, još veći.... Ne izlažite Vašu, preko željenu, intimnost javnosti. Ne exponirrajte se  na raznim trećerazrednim svetkovinama i proslavama zbog tuđih ideala, a za sitan novac. Ne skrnavite Umetnost.
Veliki, jedan od najvećih pijanista današnjece, Ivo Pogorelić , NIKADA UMETNOST nije oskrnavio. Bio je u Beogradu, nakon 20 godina, na par dana, ali to nije znalo više od NEKOLIKO LJUDI. TAJNA!!!!!!! Tek nakon njegovog odlaska, samo par fotografija i šturih reči je obelodanilo posetu VELIKOG MAESTRA. Kako ja to znam.... bila sam među tih nekoliko, ali smo SVI ispoštovali PRIVATNOST  UMETNIKA. Teško? Ne! Naprotiv, imali smo želju da JE  sačuvamo. Uspeli smo.
 A VI?
 Kako ste proveli 1. maj?




Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.