23. 01. 2019.

Ansambl Renesans, Rimska Dvorana, Biblioteka grada Beograda, Koncerti klasične muzike, Od Kneza do Kolarca, Kolarac, Kolarčeva Zaduzbina, Ljubomir Dimitrijević, Zoran Kostadinović, Žorž Grujić, Aleksandar Jovan Krstć, Andrija Sagić, Katarina Božić, Predrag Božović, Ana Mladenović, Tina Mladenović, Maja Mladenović, Sonja Kalaić.

























22.01.2019.






Ansambl RENESANS
ili
Uvod u proslavu 50 godina nesebičnog  darivanja publici


Darivanja publici, ali i sebi samima. Dovoljno je uočiti, a to je, zapravo ultimatum neumitnog pogleda na ansambl, i videti da jedan od osnivača Renesansa, (mnogi i ne znaju da je to ON, a i nije bitno da znaju) Ljubomir  Dimitrijević, u svakom tonu, dahu, pokretu i pogledu, uživa, i sam za sebe, i  kao celina u ovom raspevanom i uvek razigranom ansamblu. Količina ljubavi, pozitivnosti, radosti i nesebičnog davanja publici, nije merljiva. Samo je za doživljaj. I to onaj.... poseban.
Ništa manje, ili sa isto toliko  žara uživaju svi muzičari ovog ansambla. Sastav malo promenjen, ja ih ne pratim baš u svakom nastupu,.... ali.... postojeći divni, (Ljubomir Dimitrijević, Žorž Grujić, Zoran Kostadinović, Andrija Sagić....  a  novi, bar za mene, oprostite ako grešim, Katarina Božić, Predrag Đoković, Ana, Tina i Maja Mladenović,... oprostite ako sam vas svrstala u isto prezime i sebi uštedela pisanje, Aleksandar Jovan Krstić,(kvalitetni se uvek pronađu i pokažu).
Posebno mi se večeras dopao vokalni deo.... Katarina Božić i Predrag  Đoković..... sopran i kontratenor..... uklopljeni po jako sličnoj boji, što je retko, uigrani u frazama, disanju, izrazu..... Odlični.
A onda.... i gošća večeri.... Osveženje. Novi dah. Nova energija.  Sonja Kalajić.... kastanjete. E tu se malo duže zaustavljam. Večeras smo imali neopisivo dirljivo, ali razdragano i kultivisano MUZICIRANJE na kastanjetama.... Da... Muziciranje... uz veoma šarmantan nastup, opušten i prijatan, krajnje profesionalan, pun osmeha i odmerene igre, prilagođene epohi.... ali fascinantno virtuozan i muzički dirljiv.... Da, pričam o kastnjetama. Dakle, Bravo za Sonju.... neizmerno simpatičnu, radosnu, neverovatno posvećenu ansamblu i osluškivanju i muziciranju sa istim.... a apsolutno muzički uverljiva i raskošno sjajna u interpretaciji, a naročito dinamici „koncertiranja“  na kastanjetama. Eh..... koliko smo daleko od ovih i ovakvih detalja..... Sonja.... SJAJNO.
I tako..... jedno divno, kvalitetno, razdragano veče, kao i uvek od njih..... Prijalo je... mnogo.... i radujemo se njihovom narednom koncertu u februaru. Najaviće. Znaće se.  Ali, ja bih volela da, što reče Ljuba na kraju koncerta umesto pozivnice... da dođu svi koji se vole.... i koji se ne vole, a zavoleće se..... ja bih volela da dodju naši muzički velikani, iz bilo koje umetničke branše (pevači, instrumentalisti, baletski igrači, glumci.....) da vide, SAMO DA VIDE A I ČUJU.... kako se uživa u umetnosti i njenom davanju publici.
Ansambl „Renesans“ je  neverovatna i retka  škola uživanja u muzici.
Svako dobro vam pripada,.... a i nama, ako uživamo sa vama.
Vidimo se u februaru. Srećno vam proslavljanje retko doživljenih, a tako kvalitetnih godina na  umetničkim scenama. Vi ste legende koje i dalje pričaju svoje priče, a mi  i dalje uživamo.  Hvala što postojite, o  „RENESANSNI UMETNICI“, ili "UMETNICI RENESANSE".  


Pročitajte o istom događaju, ali iz drugog ugla:





Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.