03. 10. 2018.

Beogradska Filharmonija programi, Kolarčeva Zadužbina, Koncerti, Nova sezona 2018.-2019. Ivan Tasovac, BEMUS, klasična muzika, Beogradska kulturna scena, Opera, Balet, Pijanisti, Dirigenti, Violinisti























02. oktobar 2018.


OD SILIKONA DO DEMONA

A sada malo o bolestima……
lakim, teškim, prolaznim, zaraznim, dugotrajnim, ili neizlečivim….. bolestima koje nam plasiraju kao KULTURU, LEPOTU, POZIV NA UŽIVANJE …
Odrastala sam u svim normalnim segmentima  koji su bili neumitni i sazrevala, a naročito „muzički“, u operi, baletu i na koncertima koje smo slušali u Kolarčevoj Zadužbini, upoznavala velikane, sa nekima ostala, do današnjih dana prijatelj, družila se,    učila od VELIKANA…. o svemu….. slušala NAJBOLJE UMETNIKE u tim davnim godinama…. Evo samo mali delić onih koji su mi ulepšali život tada… i sve do sada…. (Berlinska Filharmonija i Karajan, pijanisti Nikita Magaloff, Brigitte Engerer, Maria Tipo,  violončelisti Mstislav Rostropovich, Andre Navara, violinisti Leonid Kogan, Salvatore Accardo, Gidon Kremer… Bayreuth Orchestra, Bamberg simfoničari, Češka Filharmonija, Zagrebacka Filharmonija, Engleski  i drugi evropski vrhunski kamerni sastavi….. Dirigenti Riccardo Chailly,…. ili Yevgeny Svetlanov…. Zubin Mehta, Operske kuće iz mnogih evropskih zemalja sa predstavama kao sto su Loengrin, R. Vagnera, Elektra, R. Štrausa…. ma…..…. ne mogu da nabrojim sve….. jer je bilo tako intenzivno i razarajuće dobro!!!  Svetski umetnici i sjajni programi….. Na nekim BEMUS-ima, nismo imali snage da do kraja opstanemo na svim koncertima, ali…. uspevali smo, valjda zbog  kvaliteta  koji nam je bio ponuđen…. (svakog dana po dva do tri koncerta i to  VRHUNSKA)….. i ….. zašto uopšte pišem o Bemusu..... zato što je UVEK bila....... UVEK među najvažnijima.... uvek obavezna BEOGRADSKA FILHARMONIJA!!!!!...... IME….. BREND…. UMETNOST!!!! Navedeni solisti, dirigenti….. i više od toga…..
 A tek letnji koncerti u okviru Belefa, tih godina….…. prepuni… Kolarčeva Zadužbina, Etnografski muzej, Atrijum Narodnog Muzeja, Kapetan Mišino Zdanje… sjajni prostori i sjajni koncerti…. i…. Opet FILHARMONIJA,….. ali avaj….….
Dođosmo do današnjih dana…. Usranih u svakom smislu…. Poltroni i neznalice vode par najvećih i jedinih institucija kulture u Srbiji. Zlo i mučnina. Zlo i  Mučnina. ZLO i MUČNINA!!!!!!
Kažu…. Napredujemo….  Ja sam prva za tako nešto, u svakom pogledu….
Ali nisam za DEKADENCIJU u cilju neuspešnih  koji nikako ne mogu da se održe (čitaj POKUŠALI  NEŠTO I SROZALI SE KAO UMETNICI), ali su hitro uleteli u marketing, pa misle kako će ono što NIGDE nema prođu, uspeti da prodaju kao novo i nezaboravno. U ovom slučaju,  to je baš moja tema….. sadašnja Filharmonija!!!! Beogradska!!!! 
Da li ste znali da i TO može, da “bolest” zove na “druženje i uživanje”… van bolnice, van mozga, van najnižih ljudskih normi…. konkretno…..
BF… ili Beogradska Filharmonija…. i najava sezone 2018.-19-. po ciklusima, a shodno stanju bolesnika koji ovo plasiraju….
Ne, nisam staromodna i ne odbijam nove trendove. Naprotiv.
Samo ne razumem BOLEST kao  PLASMAN…. nečega…   BOLEST … veštački napravljena… (kao AIDS)  i prodaja iste kao poziv na blagoslov……
BOLEST i ko je gde, u kakvom rebusu, ili šizofreniji……
Kako objasniti (bez demagoško-imbecilno-modernističkim pokušajem  koji kod ljudi  sa IQ većim od 35 ne može da prođe) naziv ciklusa:
                PREVLAST MRAČNIH SILA…..
a potom  i sve druge cikluse pod ljigavim nazivima i poltronskim umetanjem onoga što se želi, a to je  manupulacija nad publikom,….. a publika…. standardna,…. novopečena “elita”… Ponedeljkom  mrzi ceo svet,  utorkom ide na pilates, sredom na “društvene aktivnosti”, četvrtak je rezervisan za roditeljske sastanke, ili   planiranje vikenda sa prijateljima (ako ih imaju, ili, pak, vikend-pokazivanje pred VAŽNIMA), petak…. Dan za metak zvani BF,    subota…  opšta  kupovina i  opuštanje uz PINK …. i  nedelja…. tako željeno odmaranje, spavanje i  kupanje pred posao….. kao pre sto godina…..
O umetnosti,… i kvalitetu,….. ni reči,… samo naslovi i prateći elementi…… polužive slike, ALI morbidne, negativne…. i na kraju…… uraaaaa….. ciklus….. SVETLOST OD BOGA DATA……
Ma Hajde!!!!!!!
Od onog UŽASNOG  plakata sa šamaranjem…… prepoznajete o čemu pišem…. koji je doživeo FIJASKO!!!! i koji je sklonjen….?????
Do…. Pokušaja prikazivanja plemenitosti muzike, kompozitora, izvođača, lepote svega……
AVAJ !!!!
NE u BF!!!!!!!!!!!
NE SADA !!!!!
Tu preovladava  marketinško, vizuelno i programsko NASILJE…… ili…  NEGATIVNOST….. ili
Ovako…..
DOBRODOŠLI  U  BF !!!!
Ciklusi po nazivima……
1.Mrakobes - prevlast mračnih sila
2.Izviiskra - začetak slobodarske ideje, rađanje slobode
3.Ašikovanje - zabavljanje, vođenje ljubavi
4.Uzvišenije - moralno i duhovno uzdizanje.Oplemenjivanje
5.Mudroslovlje - filozofija, ili nauka uopste…… (piše se filoSofia, ali avaj….. nema potrebe za pismenijim ljudima u ovoj instituciji)

A u ovim ciklusima ponuđeni “umetnici i programi”….. sem par zalutalih,…. Dno, ili anonimusi !
 I….. deo objašnjenja o navedenom….. sa sajta BF :
Из мноштва активности, на овом месту издвојићемо наше дечије програме, којима ћемо у предстојећој сезони приклучити и концерте за бебе“
TACET !!!!!!!
Uz ovakve najave ciklusa…. Strah me i da prođem pored BF, a ne da dovedem decu…..
Treba li još nešto……?????
Vama srećno.... ja .... možda ipak zalutam na po koji koncert.... iako želim da budem što dalje od takvih koji nam prete MRAKOM,..... ili MUDROSLOVLJEM...... Ipak, biće uz mene, za svaki slučaj, neko ko me štiti i voli.... lakše je i lepše u dvoje, šta god da je....
I još nešto...... Oh, pitam se...  da li su TI  koji su  smislili nazive....  TO i doneli iz višegodišnjeg bitisanja  u manastirima, dok su nepresušno saznavali i do srži usvajali SVE TO  od  duhovnika?????    Ne…… samo su “googlovali” i prodali maglu kome su mogli….. Meni ne. Zato i pišem. Meni ne. Žalim za kvalitetom. A dobijamo  jad i čemer…..  Jad i Čemer…. JAD I ČEMER  !!!!!!
Dobrodošli na koncerte!


O istim temama, ali na drugačiji način:



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.