29. 01. 2019.

Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović", 2019. Kolarčeva Zadužbina, Beogtad, Master class pevanja Klaudija Eder, master class, Muzej Narodnog Pozorišta,...







































25./ 26./ 27. 01.2019.




Međunarodno takmičenje pevača “Lazar Jovanović”
Master class pevača i završni koncert
uz  Klaudiju Eder,
ili
letargija u zamahu



Na razdaljini od samo sto pedeset metara, u dve “kuće kulture”, imali smo dešavanja za operske i buduće operske pevače.
U Muzeju Narodnog Pozorišta je Gospođa Klaudija Eder držala master class pevanja. Polaznika 12. Slušalaca 12. Iako su kandidati bili solidni, a kurs trajao tri dana, uz divan rad ovog vrsnog pedagoga, publike, naročito mladih, a ni starih, pevača (i ne samo pevača) skoro da i nije bilo.
Malo dalje, u Kolarčevoj Zadužbini takmičenje. Nekoliko etapa, Dva žirija. Publike, 12.
Mladi glasovi, neki bolji, neki još u povoju, ali svako sa ogromnom željom da se pokaže. Veliki rad, posvećenost i cilj da uspeju, i jedne i druge je dovelo do ovih događanja.
A šta su dobili za uzvrat? Prazninu. Sramno.
Znate li koliko muzičkih škola ima u Beogradu? Jedanaest, ako se nije  nešto promenilo, a nije ni važno. Gde su đaci, budući pevači, a tek profesori? O studentima i njihovim profesorima i da ne pričam. Nisu došli  čak ni svoje kolege iz razreda, ili klase da podrže. Nisu znali, nisu mogli, nisu hteli, nisu smeli?
Znate li kakav je osećaj kada mlado biće izađe na scenu, uzbuđeno, pod presijom da mora BAŠ SADA da da svoj najveći domet, svečano odeveno… a u publici…. Muk. Nema ko da aplaudira. U velikoj Dvorani Kolarčeve Zadužbine, u parteru, u jednom  momentu  takmičenja, 5 posetilaca… Moj suprug, ja, dve bakice  i jedan fotograf, raštrkani u Sali da se ni ne vidimo.
Ne stvaraju se tako umetnici. Bez podrške, aplauza za nastup, ma kakav bio.  Tako se stvaraju zajedljivi, egoistični, zlobni i nezadovoljni KVAZI umetnici,  koji će nam, na žalost takvi, a još i  neispunjeni sobom, a zadojeni  nekolegijalnošću, pevati na sceni. Sami za sebe, jer neće znati šta je najvažnije za jednu dobru predstavu (opersku ili dramsku, sve jedno) a to je…. zajedništvo na sceni. Da žele da predstava uspe, da  svi daju maximum. Da drhte jedni za druge. Pa na ovoj planeti ima mesta za svakoga. Samo treba da nauče svoj zanat i…. nema straha od neuspeha. Ali,… nećemo o tome.
Bilo je i lepih stvari. Nagrade za mlade pevače. Koncerti u budućnosti. Diplome. Pozitivnost žirija, uglavnom realne odluke o nagradama.
Na drugoj strani, završni koncert polaznika kursa. Veoma pozitivna  atmosfera, prostor Muzeja ispunjen ljubiteljima umetnosti pevanja, koji su se ipak, nekako pojavili,  kratak i lep program, na kraju svim učesnicima podeljene diplome i po jedna ruža (inače, sve pohvale  za organizaciju celog dogadjaja, Medjunarodni festival Rosi fest).
Ali ono što najviše želim, je sledeće:
Da vam prepričam jedan deo iz života čuvenih umetnika.
Gudački kvartet Borodin.
Osnovan 1945. godine, i dan danas traje. Tokom svih ovih decenija, sastav se samo par puta promenio. Svirali su i sviraju  fenomenalno. U ovoj priči nisu važna imena, čak ni sam siže priče, već ono pre, za vreme i posle. U jednom veoma dugogodišnjem periodu, u sastavu ovog kvarteta svirala su četiri vrsna muzičara. Družili se, putovali, živeli, disali  “zajedno”. Voleli se, ali i zamrzeli. Zbog preljube. Jedan član je preoteo, ili zaveo suprugu svog kolege. Od afere koja je tinjala, došlo je do skandala, svađa, mržnje, teških reči, rasturanja porodica….. Ali !
Toliko su kao kvartet bili traženi, ugovorenih koncerata su imali po nekoliko godina unapred, da…. Hm, da. Kvartet se nije “raspao”, naprotiv.  Imali su i dalje  višesatne probe,  duge turneje, pregršt snimanja, stotine  koncerata. Ova dva muzičara nisu godinama međusobno komunicirali. Ali su muzicirali, dirljivo, sjajno, neprevazidjeno. Afera je prošla, sve se, vremenom smirilo. A oni su i dalje opstali i dugo nakon toga zajedno  svirali. 
Umetnosti iznad svega!!!



O istim temama, ali iz drugog ugla:








Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.