23. 12. 2018.

Johan Štraus, Slepi miš, Beogradska opera, Narodno pozorište Beograd, Aleksandar Dojković, Biljana Jovanović, Željka Zdjelar, Ljubomir Popović, tenor, Marko Pantelić, bariton, Ivanka Raković Krstonošić, Branislava Brinić, Andreja Maričić, Darko Djordjevic, Zorica Mitev Vojnović,… Nebojša Babić, 22. 12. 2018.


















Slepi miš vas sada gleda,
Prašina vam instrumente izjeda.
Kada tako prljavi svirate,
Kako u srce da me dirate.
Gospodo svirači, oprostite,
Ali instrumente očistite !


I bi vašar. Sveopšti. Na rados’ publike. A u publici deca i malo starija deca. Navijači, vikači, tapšači.....
Slepi Miš. Opereta Johana Štrausa.... Iz doba Zlatnog Beča. Iz doba kada je opereta cvetala. Polovina 19. veka....
Pitanje.... znaju li naši UMETNICI šta je opereta i kako treba da se osmisli?  ...“Opereta je delo najčešće komičnog, površnog, lascivnog i zabavnog sadržaja...“
A mi smo večeras imali  vašar, ili…. pijacu.
Pronađi razliku !
...... Baba, pošto perje? A šolje? Vidi, vidi…. Pošto ti je ovaj sat,… a šlafrok? ........
Bilo je komično, naročito površno, od lascivnog ni traga, a zabava…. shodna  izvođačima i pripremačima….. Dakle,…. šareno.
Pevači standardni, smešni u smešnom kontekstu, neki isti, neki gori, neki bolji, neki novi, neki…. Kako ko….
O režiji, sceni i kostimima…. Tacet…. Zapravo rekoh… pijaca, koja, birajte…
Ali o instrumentima u orkestru…. Pišem. Violine, viole, violončela…. Greota, prljavi, masni, bez sjaja…zapušteni. A mi očekujemo zvuk. Odakle da dođe, ako su instrumenti pokriveni prašinom, prahom od kalafonijuma, otiscima prstiju, masnih od bombona, bureka i kolača? Još neskromnije je da išta očekujemo od ljudi koji se tako odnose prema instrumentima… Očekujemo  kvalitet…. Ma dajte, pa prljavi su…. U svemu…. Odnosu prema muzici, poslu, publici, sebi…. Ali se bune za platu????? U čemu je fora? Znam…. Higijena…. Uvesti u škole opet higijeničare, a naročito u orkestre…. i kupiti krpe… za početak, dok im ne dodje “odande u onde” čime i kako da održavaju instrumente….. Ili neka pitaju, guglaju, gledaju…..
Pevači nemaju taj problem. Imaju drugi. I zašto bi opera kod nas bila bez problema, ovih, neandertalskih, kada smo navikli.
Ili balet. Balerina se sapliće u sred igre i pada…. Avaj, najcrnje sledi….. smeje se,…. kao… ništa, bože moj, saplela se, pa šta?
Neuigrani, BEZOBRAZNI u ponašanju za vreme predstave. Ok, zguženi su na sceni, ali ne i grbavi.…. Neka im reditelj kaže gde će i šta će,…. ali… ko je reditelj, ili onaj ko to izigrava? Dok se ta enigma ne reši,  oni pričaju, žvaću, skaču kako im se ćefne…. Kakav ritam, koreografija, ili sklad? Kostjukovu….. slep li si, ili nisi  u ravnoteži? Sram te bilo! Pa nije publika samo ona laička, dečija, ili navijačka. Ima tu i ljubitelja, poznavalaca i onih kojima ništa ne promiče, neki vide i ćute. Ja ne ćutim. Ali Ti ćutiš. Balet ti se raspada od javašluka i neuvežbanosti. Šta im nedostaje…. Toaleti, sapuni, grede? Ne! Samo RAD. I svest. Mnogo je to.  Dokumentarni film o baletskoj skoli u kojoj se stvaraju ZVEZDE? Pa ti si potekao odatle, znaš kako je, bio si fenomenalan, uspešan i slavan… A sada… umesto da namenteš nivo i kvalitet… nema te… ccccc…. Tužno.… A to ti je posao. Primaš platu za to što ne radiš… Ima li to igde??? I lažeš publiku. To je najgore.

I da se vratimo na pevače.
Da naglasim, U NAŠOJ SREDINI.
Ko je sve pevao, dobro je.
Gabriel fon Ajzenštajn… A. Dojković… standardno groteskno pevanje i  dobra gluma…. Ali ovo nije bila pozorišna predstava, već opereta. No, opraštamo…. Bio je smešan.
Rozalinda… Biljana Jovanović…. Mlada, sasvim dobrog glasa i sigurnosti na sceni. Nedavno sam je slušala, i rekla kako je stvarno dobra. Baš dobra.  Osveženje i radost. Iako je ovo debi za nju, ako sam dobro shvatila, oprostićemo joj nedostatak glume u balskim scenama, ariji u drugom činu, gde treba da bude razuzdana mađarica, a ne popadija koja pevuši…. U svakom slučaju…. Odlično za prvi put…. Iskreno se nadam da će nova uprava imati sluha da joj da još uloga, jer zaslužuje…. Odličan glas, tehnika i stav…. Rutina će doneti primereniji i razuzdaniji glumački deo, sigurna sam, jer verujem u Biljanu. Bravo.
Princ Orlovski…. Željka Zdjelar…. Meni lično veoma dobro odigrana i odpevana uloga. Ja tako zamišljam (u našoj šugavo sterilnoj priči Slepog miša) Princa Orlovskog…. Dopala mi se.  Mnogo bolja nego predhodnica. Slušamo je opet? Volela bih….
Alfred…. Ljubomir Popović….. rođen za ovakve uloge….. Komičan, spontan, šaljiv, dopadljiv…. Sve je bilo   dovoljno za lep utisak i radost pri slušanju i gledanju.
Dr. Falke…. Marko Pantelić…. Dobar samo za ovakve uloge. Još više komike, a ne strogoće, i bio bi super. Ima vremena, nadam se…. biće i to.
Dr. Blind…. Darko Đorđević…. Smešan do kraja, dopadljiv, “pogodio” ulogu.  Odlično.
Frank…. Miroslav Markovski…. Standardan…. Uobičajen….
Adela….. I.R.K.     mislim da joj ovakve uloge baš “leže”. Bila je odlična u glumi, pa delimično i u pevanju, ali ceo utisak je veoma dobar. Eto, da i ja Ivanku pohvalim,…. ali tako mislim…. Dopala mi se.
Froš.... Andreja Maričić... pevač li je, glumac li je, ko li je? Ko god da je.... polusimpatičan je i sasvim uklopljiv u ovo seljačko postavljanje Slepog Miša.... Zabavan za Žikinu Šarenicu, ali ako mogu  prvaci da se tamo šepure..... da srozavaju nivo posla kojim se bave..... Jbt, (ja bih tako....) mogu onda svi sve da rade.... Živeo Žika i naši prvaci, uz kajmak i pletilje iz Gostilja.... Dobri džemperi, sjajni.....  al’ to nema veze sa operom.... a Žikini gosti, kao, imaju.... Nivo???? Kako da ne.... zapravo.... NIVO. Taj. Žikin. I posle  pevaju u Operi.... ahahahahhaahha...... Žika i Aida..... Važi !
I za kraj..... Ida.... uloga osrednja, u tumačenju Branislave Brinić.  Šta je to? Glumica, pevačica, igračica, zabavljačica? NIŠTA od toga. Jedna, u svakom smislu mojih reči, neprimerena osoba. Od pevanja, glume, preko izgleda i ponašanja.... Dokle ćemo se ulizivati anonimusima zarad nekih usluga samo „njima zananima“.... Šta je to bilo na sceni? Nešto?  
Ne, draga gospodo (g je namerno malo).... bilo je NIŠTA !
Žalosno je što mi često imamo NIŠTA. Bilo je do sada tako, ali, koliko vidim biće i od sada.... tako da.... vežite se, sunovraćujemo se.... koliko ja dobijem, toliko uzvraćam,.... dobro dobrim, loše užasnim ....
I tako dođe kraj. A počelo je vedro... iako je uvertira bila nikakva..... bez energije, poleta, svetla.... Nije ni čudo.... prljavi instrumenti, muzičari bezočni, bahati.... Zorica Mitev nemoćna u celovitosti.... samo ih povremeno razmrda.... a žena zmaj u sopstvenoj energiji,... ali se metuzalemi drže stameno..... i ne saradjuju.... bojkotuju .... ima li kazne za takvo muzičko srozavanje? Ima.... samo još da se primeni,.... a ko to radi? Direkor Opere.... a zašto ne reaguje? Jer ima drugi plan.... Koji.... loš, bar koliko se do sada pokazalo.... Murta.... da ne menjam slova.... još....

Da se razumemo…. ovo seljaštvo ne bi prošlo nigde van ovih prostora…. Ako je nešto komično, ne znači  i da  treba da bude  ošljareno, loše odrađeno i prosto….. razumete…????
I da dodam….uvek se u ovoj predstavi  dovedu “gosti “…. Večeras dečiji hor “Horislavci”….. solidan, SOLIDAN!!!! I neopisivo simpatičan i dirljiv, sa nekoliko baš male  dece koja glume, pokazuju pad  pahulja i mimikom izražavaju tekst pesme…. obučeni svečano, neodoljivi, medeni….
I….. odjednom…. TOREADOR….. Stasom i glasom! Nebojša Babić.  Pravi, ubedljiv, harizmatičan, pouzdan, siguran, SJAJAN!!!! Čekamo te opet, Nebojša…. sa nestrpljenjem…I željom da te slušamo. 
Idemo dalje..... biće još zabave.... 










Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.