27. 05. 2018.

Đuzepe Verdi, Aida, Beogradska opera, Narodno pozorište, Jelena Radovanović, sopran, Aleksandra Angelov, mecosopran, Dušan Plazinić, tenor, Ivan Tomašev, bas, Miodrag D. Jovanović, Danilo Stošić, Aleksandra Petrović, Zorica Mitev Vojnović, dirigent, ...



                                                                                                                               26.05.2018.


Nije lako biti Aida,
ili
Teško je biti Aida,
ili
Kako drhti VD Direktor Opere
Koji nikada do kraja ne ostaje  na bilo kojoj predstavi

Večeras, prilepljen za stolicu….



Ne volim predstave koje u meni, nakon izvođenja, ostave utisak bljutavog. Večeras baš to.
Svi su se trudili, sala puna (sa laganim odlivom publike tokom predstave), a utisak…. PRAZNO!!!!!
Nije pomogao ni sjajan pristup i rad, veoma muzikalna i profesionalno znalački  osmišljena Aida… a onda i veoma solidan rezultat orkestra pod  palicom naše Zorice….. Ja sam večeras, kod nas, u našoj operi, prvi put uočila neke delove iz opere koji do sada nisu bili ČUJNI….. Zvuk i dinamika jako dobri, energija i svežina u bujanju. Drama postignuta. Bravo Zorice!!!!
Ali.., Zorica NE MOŽE DA PEVA UMESTO PLAZINIĆA!!!!!
Niko ne može da peva umesto njega, i ne treba,  a kada već nije ukapirao o čemu se radi….. i sasvim hrabro se pojavio na sceni i počeo pevačko-zlohudan folklor, sa glavnim delom zvanim STENJEM, STENJEM, dok se ne userem…. FALŠIRAM   I NIJE ME SRAMOTA!!!!!!..... ostaje pitanje….
Janko, dokle?????
Janko, dokle?????
Janko, nećeš moći još dugo da ovako maltretiraš publiku. Umesto što juriš kroz hodnike operske zgrade, vidi šta ćes sa ovom nesrećom, a i sa sobom? Zar misliš da će još, ili zauvek, publika da plaća ulaznice i odlazi sa pola predstave, jer Plaza ima grleni proliv? Janko…. !!!!  Sat odbrojava neumitno….. Ljudi napuštaju operu, a dok slušaju prvi čin, smeju se, cokću, NE VERUJU ŠTA ČUJU,…. a to je Plazinić. I ode veliki broj stranaca, i ostalih….. Blago njima.
Janko, ako može jedna vremešna tetka da napreduje iz hora u soliste sa glavnim ulogama, zašto ne može jedan okrnjen i propao kvazi tenor da bude unazađen u nešto? Eto ravnoteže. Koja je to politika, sem tandemsko-razvigorena? A da sveća nikome nije gorela ….. ?????
Večeras beše Aida, Verdijeva….
Ali mi nismo imali Aidu.
Jelena Radovanović….
Imali smo nešto što pokušava da bude Aida. Neuspešno. Imam i objašnjenje, ali mi ne pada na pamet da pišem…. neka sami uvide….. U svakom slučaju, dotična bi dala veliki doprinos HORU, ako bi se vratila u isti i značajno poboljšala kvalitet….. Ovako…. Hoće glavne role, ali se ne čuje. Glas zatvoren, povremeno falš,  bez sjaja, glume nigde, koji će nam još jedna takva?
Amneris…. Aleksandra Angelov….
Prevazišla samu sebe. U odnosu na mnogo prethodnih uloga, Amneris joj sasvim dobro “leži”. Iako tu ima mnogo zamerki…. mnogo…. opšti utisak koji sam ja stekla je vrlo dobar. Angelov ima potencijal da bude dobra. Zašto nije do sada? I dokle ćemo da čekamo da se zreli pevači umilostive? Ne znam. Ovo večeras je bilo jako, jako dobro, koliko je ona pokazivala do sada. Dakle, volela bih opet da je čujem u ovoj ulozi i u ovakvom ili još i boljem  izdanju. Ne drugačijem. Saška, bravo !
Amonasro, Miodrag Jovanović….. bolji ….. mnogo bolji nego što je bio u poslednje vreme. Valjda ljubavna inspiracija ima neku čudnu moć, a ja uvek navijam za to. Nastavite tako zajedno….. to je dobra kombinacija.
Ivan Tomašev, kao Ramfis….. preporod za dušu, telo, um i sluh.
Bravo, uvek te želimo u što više uloga.
Aleksandra Petrović, kao sveštenica….. konačno GLAS koji se čuje….. Bravo, samo napred, možda ćeš u narednih 8 miliona svetlosnih godina dobiti još neku ulogu.... A ovde smo PRVI PUT čuli sve sto je napisano.... jedino uprava to niti čuje, niti  razume, ko vredi, a ko ne?... A i kako kada su sami nemoćni i propali....….. Izdrži,  zarad publike…..
I da na kraju oprljim po nesretnicima koje su nam plasirali iz "umetnickog borda"... Kralj i glasnik…. Sveto Kastratović i Danilo Stošić.
Obojica UŽAS…… I čemu ovo maltretiranje? Nemate druge? Ma daj….. Na šta liče ovi likovi u njihovom izvođenju?
Hajde….. uklonite ih…. ima u biljnoj apoteci sredstvo protiv korova (u ovom slučaju muzičkog), špricnite par puta i……PUH….. nestaće.
Dotle…..
Večeras Aida bez Aide…..




O istoj temi, ali iz drugog ugla:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.