28. 10. 2018.

Pace, pace.... Master class, David Bižić, baritone, Sanja Simić, Strahinja Tričković, Marijana Davinić, Sara Pavlović, Jasmina Mihajlović, Evgenija Jeremić, Ana Petričević, Maja Pavković, korepetitor Dario Humenjuk. Ana Rančić, Vesna Radić, Međunarodno muzičko udruženje “Eva Music"






28.10.2018.

Pace, pace,.....

ili
maledizione...  Maledizione...  MAledizione...

MALEDIZIONE!

                Jer nam je retkost!!!!!

Radost, neverica, iznenađenje, ushićenje  i  lepota, san na javi, ili java u snu..... Dragulj koji se retko sreće....
I neizmerno uživanje.... bez primesa, koje se skoro uvek, nekako, pojave.... Ljubomora, zavist, ko je s’kim u sprezi a ko u vezi, ko kome raku kopa, a da je dovoljno duboka,  a ko koga sa dna dize i do nebesa uzdize.... poznato? O.... Da... Umišljeni operski polusvet.
Srećom..... danas nam nisu kvarili neponovljivih, ili skoro  neponovljivih bezmalo osam sati nebeskog uživanja slušajući Master Class DAVIDA BIŽIĆA.
Toliko o IMENU. I više nego dovoljno. Znate, to je isto kao kada biste pokušali da „objasnite i opišete“ Hemingveja, Dostojevskog, ili  Bukovskog.... ako znate o kome je reč..... Šalim se.
Da pojasnim moje poimanje muzike........ Muzika je čist sex. Pravi. Duboki. Iskonski. Neophodan.
Ako ga u muzici nema...., ako  se ne oseti, ako ti ne izmesti dah, stabilnost i čvrstinu, ako nisi zanemeo, zamro, uzdrhtao i  nemaš vazduh.... nema ni sexa, a  ni muzike. Da... da.... A David Bižić nam je to danas poklonio. Darivao, lepše zvuči. Erotski. Kroz rad, objašnjavanja i putokaze koje je upućivao učesnicima, sa toliko znanja kako da im pokaže direktnu „stvar“.... sa mnogo topline, opuštenosti, realnog sagledavanja i otvorenog reagovanja.... Mimikom, gestovima, pričom, pevanjem, pokretima....  A oni su uzvraćali. Da.. da.... Čist sex. Onaj, umetnički izvajan, doziran i ubitačan. A mladi, i oni već iskusniji pevači.... željni znanja. Saznanja. Željni „fora“ kako da premoste ludilo od teških momenata. I..... dobili....“fore“, a zapravo pravi put ka lakšim i boljim  načinima. Znanje preneseno lakoćom. Neosetno, a veoma ozbiljno i predano upućeno.
Da nastavim? Mogu do jutra,.... ali.... ponoviću samo dve reči, a dodaću i treću, kao opis svega..... Veliki David Bižić.
Hvala.
Hvala i Ani Rančic  i Vesni Radić kao organizatorima ovog retko kvalitetnog događaja. „Eva“ Međunarodni centar za muziku je bio odličan domaćin. Atmosfera apsolutno prava za ovakva desavanja, gde se mladi, zbog samog saznanja KO drži Master Class, već unapred „oduzmu“ od (nepotrebne) treme,.... a onda ih dočeka topao ambijent, porodična (ali profesionalna) atmosfera, kafa, čaj, kolačići, nasmejana i dobronamerna lica, što domaćina, što učesnika, što slušalaca..... Jedna „nova i mlada“ porodica  koja ima isti cilj: Uživanje u radu i nova saznanja, saveti i putokazi ka boljoj realizaciji onoga u čemu teže i što žele da urade. Da pevaju najbolje što mogu.
Dijapazon  učesnika šaren. Od početnika, do već angažovanih pevača, što kod nas, što van naših granica. Od jako mladih, do „prastarih“, ahahahhahahaha...... šalim se..... I bi nekoliko iznenađenja, bar za mene. Pojaviše se „neki nepoznati“ glasovi.... GLASOVI!!!!! Soprani. Ali „anonimusi“. Jer, na scenama ih nema,.... hm,.... nema.... A danas dobiše još toliko „šlaga“ na ono što imaju, te bismo im se silno radovali da ih cujemo i vidimo na, već odavno nezasluženo bezecovanim daskama, na kojima nas maltretiraju „izvikani soprani“, „sjajni tenori“,  „predivni ... ne znam ko“....... Dobiše danas „šlag i sve uz šlag“ ne samo soprani..... već svi..... jer fascinantna je umešnost  preneti znanje, još facinantnije pokazati, a najfacinantnije pogoditi u srž problema.... A to ume, ume.... Gospodin David Bižić.
U neposrednoj i opuštajućoj atmosferi, koju srećemo samo na velikim kursevima sa velikim imenima i u nekom drugim mestima širom sveta, kao stamen, pouzdan, saljiv i veoma prijatan, bio je klavirski saradnik Dario Humenjuk.  Znam, verujte.... težak je i naporan dvodnevni rad,... ali.... da je samo malo više bio spreman, imali bismo vrhunski doživljaj. Ali nije. Znam, verujte.... teško je, ali ne i nemoguće. Sledeći put će biti bolje, sigurna sam, jer sami pevači, naročito mladi, neki nesigurni, neki početnici, a tek oni koji jasno znaju šta hoće i na koji način,... moraju da imaju potporu i sigurnost u „klavirskom izvodu“ jedne opere, ili samo arije.... to nam je danas manjkalo, kako bismo dobili baš pravi umetnički doživljaj. A Dario je za saradnju „duša“.... duhovit, istrajan, uvek „tu“... samo još da malo „dotera“ tekst,..... bio bi sjajan. Jer svi smo to danas očekivali.....
I tako...... beše divan dan, pun emocija, radosti, uživanja... upijanja znanja....
Čekamo Davida opet.... nestrpljivo.... radosno.... željno.... Kad već ne možemo da ga slušamo ovde.... oh.... druga tema.... TACET.....
UŽIVALI  SMO...... HVALA !!!!!!



O istoj temi, ali iz drugog ugla:



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.