10. 05. 2017.

Daske za Otelo, ali i za Brenu, Marinko Rokvić i Bata Kovač, Narodno Pozorište, Beograd 2017.
















08.05.2017.


OPELO ZA DASKE

U INAT  75-oj ( maštovito i pismeno, nema šta da se doda)

A MOŽDA U  INAT KVALITETNOJ  UMETNOSTI ?

Narodno Pozorište kao utočište... ili sve ima svoju cenu.

Posle VELIKOG BATE, Marije, Ane, Željka, Sergeja, Fahrete,...  doći će na red   i Ot(P)elo, Norma, Aida, Kopelija,Gospođa Ministarka itd ,.... sve na istom mestu. Na DASKAMA.
Daske trpe sve. Dok se ne polome. Ili dok ih ne polome, oni koji ne znaju šta one mnogima znače.
Ali nije  ni za čuđenje, ni za ljutnju, ni za hvalu, ni za tugu, a ni za radost..... Jednostavno..... nije ni za šta. Samo je bljutavo.
Jer se sve događa u NARODNOM pozorištu.  A čim je nešto NARODNO, tu je sve dozvoljeno, bar je kod nas takva praksa. Tu je NARODU mesto. Za sve.
Eh sad,  što se tu prepliću „Čačak“, „April“, „Sanjam“ i ostale LAKE pesmice sa ozbiljnim i mukotrpno, decenijski studiozno i školovano proučavanim i otpevanim celokupnim operama, arijama, čitavim dramama, monolozima, velikim baletima i koreografskim maštanjima,.... NARODNI PROBLEM.
Ako se nekome (MENI) ne sviđa, mogu samo da pišem, ili da pitam  UPRAVNIKA. Ali sam reč me odmah odvraća od prvobitne pomisli na to.... Reč UPRAVNIK me asocira na upravnika železnice,  upravnika golog otoka, ili nekog stacionara..... ( mada ovo sve i  liči na stacionar ....), na neku bedu i čemer pretprošlog i prošlog veka, na neko sindikalno okruženje..... Liči sve to - na to. Ah, GOSPODO...... koji je to UPRAVNIK odvojio vreme za odgovore na pitanja onih od kojih bi trebalo da mu zavisi posao, da ima odgovornost za ono što radi, da zna da je na proveri onih  za koje radi, i njihovoj milosti ili nemilosti, da mu se tresu gaće i da nema miran san? Ma kakve gaće i miran san. ONI (UPRAVNICI) su  najmirniji kada strpaju lovu u džep. NARODNI,  a NJIHOV.
SANJAM....... da sam ovo  doživela, SANJAM.......  da je ovo bilo, SANJAM.....  A u snove treba verovati i obavezno ih tumačiti.
Mashala.
Idem na OP(T)ELO. I nosim sveću. I rakiju.  Takav je red. Za opelo.



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.