29. 03. 2017.

IMA NADE !!!!! Beogradska opera, Narodno pozorište. Utisci iz oronulih stolica, prašnjavih loža i neopranih zvučnika na vrhu bine....Golem raspon zamerki za ubistvo, Umetnici i ostali rabotnici, Pevači, zabavljači, igrači....

                  



29. 03. 2017.

ŠTO JA VOLEM GOLEM….. RASPON OPERSKIH PREDSTAVA

 NISAM NIČIJA, SEM SVOJA I NJEGOVA !
BLAGODET OD BOGA ZASLUŽENA !



POZDRAV  HVALJENIM, A  I  “ISKASAPLJENIM” UMETNICIMA, UPRAVNICIMA, RADNICIMA, SLUŠAOCIMA….. I OSTALIMA   KOJI SU  SE PREPOZNALI  U MOJIM REČIMA


JA SAM PUBLIKA !!!!!

Publika koja  voli operu, poznaje je, publika koja zna šta je dobro, a šta nije. Neskromno? Nikako. Samo tačno, provereno.  A  publika je OSETLJIVA u svim evropskim i svetskim gradovima, malim mestima, svuda gde se  OPERA dešava…. jer i tamo, pogotovu tamo,  publika PREPOZNAJE kvalitet. Plaća karte, prelazi i preleće pola zemaljske kugle da bi čula ono što hoće i  bira šta će da sluša ili gleda…… i očekuje  KVALITET koji je ponuđen.
 Ali, isto tako, “Tamo daleko” svi drhte od  nemilosrdnih kritičara…… Mi smo ovde. Naši. Sami sebi neprijatelji. Pa kada se pojavi neko ko napiše utiske, znalačke, realne, a to ne prija svima… počinje ORANJE. Na sve strane. Zalud.
Ja nisam nemilosrdna, iako  mnogi tako shvataju moje pisanje. Želim da  se podigne nivo naše OPERE, a postoje  veliki uslovi za to. Ali, NEKO NEĆE. E, zato se pojavljujem, slušam, pišem  i navijam za pomak.
Kada sam ja  počela da odlazim u operu, omamljena njenom lepotom, i da  intenzivno  slušam i  pratim…. i kada sam postala njen deo, u svakom smislu ovog napisanog, ….. recimo, orkestar  i hor  su u to vreme bili daleko lošiji od danjasnje realnosti. Mi sada imamo kvalitetne muzičare, i u orkestru i u horu. Ali…..oni su kao ulovljene ribe…. praćakaju se, ne bi li se izmigoljili iz mreže. Tu nastaje problem… identičan je problem  i sa pevačima, na svu ozlojeđenost mog pisanja. Ako NEĆEŠ DA SE MAXIMALNO DAJEŠ I TRUDIŠ, AKO TI PUBLIKA NIJE SVETINJA…… IDI !!!!! Nema mesta za amebe….lignje i ostale beskičmenjake. Iako mi nismo zapad, MNOGI mladi, vredni pažnje, školovani i dobri…..čekaju…..izgleda uzalud, sem ako ne pronađu odgovarajuću vezu. Toga ima svuda, da se razumemo, samo  se tamo ne postavlja pitanje kvaliteta, on je podrazumevan. Kod nas nije. Tu je problem. O tome pišem.
Kod nas je sve, kao i SVE DRUGO. Naopako. A kada se pojavi neko 
(“bračni  supružnici”)  koji bace kamenčić u žabokrečinu, a stanovnici iste se uznemire…… kuku, lele. Po koga? Po stanovnike spomenute sredine. I…..kao u svim okruženjima i  situacijama,…. neki  se pokrenu, napreduju, trude se i uspevaju, neki stagniraju, neki potonu još više, a najbrojniji  KREKEĆU.  GLASNO. DOSADNO.UPORNO. Na kraju….. zanemoćaju.
Rekla - kazala kod mene nema osnove. Ko koga poznaje, ko je sa kim u ljubavi, poslovnoj, bratskoj, finansijskoj, erotičnoj, porodičnoj…… ko kome smešta, čini, uzvraća, plaća…Ko koga, gde, kako i zašto?????   NEEEE !!!!!!!!!! Ja sam publika!
Ja  uvek pišem o svežem utisku operske večeri, pevačima i kompletnoj predstavi. O kvalitetu, ma kakav da je. Ne o odnosima, igrama i kuhinjama. Kuvam odlično, recepte pamtim, nove pročitam i odaberem,….. kao i predstave na koje odlazim.  Ali u tim predstavama, sastojci su  vec poznati, a Vi im dajete začine, određujete aromu, a na  ukus koji  se proizvede, reaguje publika. Ona koja je došla da uživa, ona koja je došla zbog poklonjenih ulaznica i ona koja je došla da podrži protagoniste, ma kakvi bili. Ja o tome pisem. Ne pripadam nikome, sem sebi, i njemu.

Vidimo se ….. Odahnite, ne idem  baš na sve p…………



O istim temama iz malo drugačijeg ugla:




..

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.