04. 10. 2017.

Plastificirana Madame Butterfly, Đakomo Pučini, Madam Baterflaj, Beogradska Opera, Jasmina Trumbetaš Petrović, Janko Sinadinović, Višnja Popov, Miodrag Jovanović, Dejan Savić,...

















UTISAK BEZ UTISKA
ILI
KAKO JE POČELA  NOVA OPERSKA SEZONA


Osrednje, zapravo kao i da nije počela, već teče li teče. Svaki početak sezone, koncertne, pozorišne, operske, svuda ima poseban, svečarski ton. Večeras je u našoj Operi taj ton apsolutno izostao i zato je sve bilo mlako, ravno, sterilno,  a u većem delu, a naročito kako se bližio kraj, i dosadno.
A Madame Butterfly, G. Puccini, je sve suprotno od navedenog. Preveliki zalogaj? Letargija u celoj operskoj kući, ne postojanje satisfakcije….. a sta to mene, kao publiku briga?.. Onda zatvorite operu i svima će biti lakše. Pevači neće kukati, uprava će se odmoriti, a publici će laknuti da ne mora da očajava posle skoro svake predstave.
A dok se to ne dogodi…… tražim u  sebi mrvice  emocija koje  sam želela da osetim tokom predstave,  ali….. NEMA IH.
I nakon ovakvog utiska, ima li smisla pisati o pevačima?
Jasmina Trumbetaš Petrović kao Madame Butterfly??? Jedno ravnolinijsko, dosadno pevanje, bez ikakvih oscilacija u glasu, dakle: srećna li je , tužna li je, očajna li je, ustreptala li je, leptir li je???? ISTO LI JE ??? E pa nije ! A  čusmo samo Forte. I to je to. O glumi….. nema glume. O hodu jedne sramežljive petnaestogodišnje gejše? Nećemo. Gacanje je ipak lakše, nije nama taj istočnjački senzibilitet blizak. Neka to neki TAMO nauče, prikažu. Nama je dosta  samo da pevaju, ako mogu.
Janko, Sinadinović. Pinkerton i  forte ton. Iz sve snage, da nadjača sve oko sebe. Ako je to cilj  jedne uloge, BRAVO. Ako nije, a nije….. davno napisah…. ko je jači, taj tlači. Nijanse, sta to beše? Piano?   Oooooo, pa to je raritet kod nas.
Višnja Popov kao Suzuki, veoma dobra. U svemu. Pevanju, glumi, mimici, hodu. Bravo Višnja.
Miodragu Jovanovicu odgovara uloga Sharplessa. Nije pevački zahtevna, a za glumu ne brinem. Tu je Miodrag jako dobar.
Orkestar… iznenađujuće solidan, ali samo u prvom činu, kao i celokupna opera večeras. Nizbrdo je krenulo pre nego što bi iko očekivao. Umor? Dosada?
Gospodo, sezona je tek počela, iako to nije bilo upriličeno bilo kojim svečanim detaljem, a da ne pričamo o nekom koktelu, ili bar programu koji je svaki večerašnji posetilac mogao da dobije, znate onu varijantu…na jednom listu, kopirano….. kao za đake….. Bilo kakav iskorak…. NE ! Jedina promena je devojka koja prodaje pića u prizemlju…. lepa, nasmejana, ljubazna, pozitivna. Ako ništa drugo, radujem se ponovnom susretu sa njom. Lepo je videti Lepo. 
Izašla sam  iz opere sa osećajem kao da sam pojela drugoklasnu, osrednjeg izgleda, bezukusnu voćku….. a nadala sam se sočnoj, slatkoj, intenzivnoj….

Idemo dalje, pa tek smo na početku. Prvi mačići….. samo, ovde nije to u pitanju….. prvi su odavno bajati….. a devet života je maestralna priča. 



O istoj temi, ali iz drugog ugla:





.
.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.