26. 01. 2020.

Rossi fest, Ansambl Salomon Rosi, u sastavu Marta Fumagalli (alt), Issei Watanabe (violončelo), Diego Cantalupi (lauta) i Giovanni Togni (čembalo), dirigent Stefan Zekić direktor Rossi festivala.













Vino rose, sok od borovnice, sok od paradajza….
Koktel u boji znaka otvaranja Rossi Festa 2020.
Pre koncerta, obavezno slikanje sa direktorom i osnivačem,
Stefanom Zekićem

Uvek primereno obučen, večeras je direktor omanuo. Publiku u sali, koja je bila svečano odevena, a uz prisustvo zvanica, prijatelja, sponzora i dragih gostiju, pozdravio je Direktor u farmerkama i košulji. Nedopustivo. U svakom smislu.
Idemo dalje. Kratak govor (hvala na tome) i koncert je počeo.
Ansambl Salomon Rosi, u sastavu Marta Fumagalli (alt), Issei Watanabe (violončelo), Diego Cantalupi (lauta) i Giovanni Togni (cembalo) pokušali su da nam prikažu i dočaraju dela Lidartea, Rossia, Zambonia i Marcella.
Nisu uspeli.
Iako ova muzika ne vrvi od strahotnih oscilacija u dinamici, tempu, strasti i ne pršti kao vatromet, svakako ima svoj tok, doživljaj i energiju shodnu epohi  komponovanja. Na žalost, ovaj anasmbl u večerašnjem sastavu je bio sve, samo ne  neko ko je mogao da drži pažnju posetilaca duže od 6 minuta. Zašto?   Bili su apsolutno bez ikakve energije, dela su se vukla jedno za drugim, iako je moglo da se napravi čudo od atmosfere. Svi kao u povorci ka groblju. Da ne ulazim u previše detalja, iako me to uvek i iznova čudi, ali na neke stvari ne mogu da ne reagujem. Sastav je sve vreme bio totalnoo raštimovan (vrućina, hladnoća, globalno  bla,bla,bla….) intonacija je bila katastrofalna, čembalista je bio kao đak koji sriče note, sa gomilom grešaka i veoma nespretnim i mlitavim sviranjem,  u čemu mu se, sasvim slobodno mogu reći, pridružio i lautista. Čelista i pevačica su bili malo bolji, malo, malo življi, ali….. sve u svemu….. mlako pivo.
Ali, ima još dana pred nama.
Danas je bio  i prvi dan master classa za pevače, ali o tome, nakon svih časova i završnog koncerta. Ima mnogo  dobrog materijala za pisanje, bar nakon današnjeg dana.
No, ne zamerajmo na lepoj ideji osnivača i direktora, trudu da se nešto novo udahne u naša kulturna dešavanja i želji da sve bude što kvalitetnije. Ima vremena, stvari će se popraviti, nivo će se podići, sigurna sam. Raduje me da je bilo publike, da je ceo početak ovog festivala dobro reklamiran i  organizovan  i da je bila jako  lepa i pozitivna  atmosfera.
Sutra je novi festivalski  dan. Srećno nam svima.


Ceo tekst objavljen na portalu pravoumetu.com


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.