12. 12. 2018.

Beogradska Opera, Narodno Pozorište, Operski pevači, Operske pevačice, Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu... Laura I muzika. Napisala Laura Miletić.



















12.12.2018.



Pokoriću, pokidaću,
     ako treba, razvaliću.....


Nikako ne mogu da “uparim” neke ruralno-prizemne, shodno tome i veoma neotesane  reči sa umetnošću, ma kakav   trend bio u tom momentu, ili samo pokušaj da se bude moderan i originalan. Umetnost ne trpi žargonske izraze posle završetka umetničkog dela. Umetnost nije prolazna i površna, umetnost je  trajna, kvalitetna, dokazana, poštovana, uzvišena i  tako  i očekivana.
Da li ste igde čuli da je neki umetnik dao sebi toliku slobodu primitivizma, da se javno sam hvali, oduševljava sobom, sam sebe veliča???? Uz to, obavezno idu ti neumesni izrazi koje koristi kako bi opisao sopstveno ushićenje i  kvalitet koji niko drugi javno ne ističe.
Gospodo…. Niste Vi ti koji možete sami sebe da hvalite…. To dolazi od strane koja je nasuprot vama…. Od publike, slušalaca, gledalaca…. Od nekoga ko vas uživo posmatra,  ko vas  dozivljava kao umetnike, ko deli sa vama vreme dok nastupate, a  ne od onih  koji, podstaknuti vašom samohvalom,   stihijski lajkuju sve što vide kao objavu, bez ikakvog stvarnog doživljaja….
Mnogi su umetnici još i pedagozi, savetnici, konsultanti, saradnici…. mladim ljudima  treba da pomognu da dostignu  najviši nivo znanja i umeća,   da im budu primer, da ih  usmere….. Čemu će da nauče mlade, ako je njihov rečnik potočarski? I, kao takav, nepravilan… Čita li iko od vas, umetnika, išta sem žute štampe,  recepata ili horoskopa?  Knjiga neka…?
Neeeeeee…… gorepomenuti ljudi  su obrazovani, visokoobrazovani po papiru, tj, diplomama. Suština….. pokazaše se kao šlagerumetnici (šlagermajstori)…..
I onda kažu…..
Pokorio sam (koga i zašto),
Pokidao (šta, konopac, granu),
Sabio (red štapova),
Urnisao (samog sebe, ili druge, publiku),
Satirao (kako),
Razbio (šolju),
Razvalio (vrata),
Izdominirao (nad kim),
Oduvao (maslačak),
Pobedio ??????
Kakve  veze to ima sa pevanjem, glumom, pokretom… umetnošću. Ovo su opisi puni agresije, loše konotacije, besa, negativnosti, nadobudnosti, primitivizma…. Još nedostaje samo Mali Radojica (kome su OVI OTKINULI nokte)…. Umetnost? Ovako opisana….. da li je posledica ličnog viđenja, ili je proistekla iz izvođenja….
Vidite li bilo kog pevača, glumca ili baletskog igrača (recimo neku filigransku balerinu) kao divljaka koji pokorava, ili kida (ne na sceni i  ne u zadatoj ulozi, već kao opis stanja i objašnjenja ličnog uspeha u predstavi)….. i gde su ti pokidani i pokoreni, sabijeni i urnisani, kada su  zajedno sa njima u predstavama  koje nam prikazuju…. Zar su svi ti TLAČENI, POKORENI, POKIDANI,  roblje (u Aidi)?  Ko koga muči i zašto?  Kako nam  umetnici predstavljaju svoj utisak  o ostvarenim ulogama koje su doneli u   predstavi?  Kakav utisak da stekne neko ko NIJE BIO, NIJE ČUO, NIJE VIDEO ono o čemu pričaju ovi “gladijatori”? A, ako ovako nastave, sem opisa sopstvenog psihičkog stanja, počeće i na sceni da budu takvi. Vratićemo se u Osmanlijsko doba, sa obaveznim nabijanjem na kolac, u  CODI koja će biti u   svakoj predstavi….
Ja bih se malo zaustavila u dodvoravanju pinkovskim, proplanačkošumskim  ili žikinošareničnim obožavateljima,….. jer je ovaj rečnik svojstven njima.
Postavljanje takvih reči po net prostorima, najsličnije je huliganskim uzvicima, nakon neke  utakmice.
Ne bih izgubila dostojanstvo i privilegiju umetnosti, zarad roštilja u TV studiu. Kako u očima nekoga ko nije iz te “divljačke” priče,  izgleda umetnik koji izjavljuje da je u nekoj predstavi “urnisao, sabio, pokorio i pobedio” nekoga. Pa ova vrsta umetnosti se ne odvija u Koridi, ili u rimskom amfiteatru, već na sceni. Gde je tu finoća, uzvišenost, elegancija, kultura govora, odmerenost, umetnička strast… Ne! Samo divljaštvo i ratobornost kao opis.  I želja da  naš "umetnik" uvek sebe pokaže kao ostrašćenog krvoloka. Epidemija se širi.
Tužno. 


Istim temama, ali na malo drugačiji način:



.





Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.