04. 03. 2018.

Radmila Smiljanić. Beogradska opera, Jubileji, Proslava i koncert, Dunja Simić, Iva Mrvoš, Milijana Nikolić, Nikola MIjailović, Dejan Savić.... Piše Laura Miletić







03.03.2018.




Iza scene
vidiš kakav je ko  na sceni
ili
malo vina sve pokaže

Već čitav sat sedim pred monitorom i razmišljam da li da pišem ili ne… a samo mi jedna reč (ne dogadjaj, već reč) stvara toliku dilemu…. JUBILEJ!
Jer pred ovakvim Jubilejom, godinama i uspesima, čovek mora da se POKLONI. Tu nema dileme. Radmila Smiljanić…. I dalje duhovita,  puna vrcavosti i energije, pleni svojim iskrama u očima, dobrotom i duhovnom lepotom. Dalje…. Nema dalje. Primadona. Profesor. I njeni bivši studenti, sada već uveliko umetnici. Kako ko i kako gde…. Velikim  delom njenom zaslugom. A oni su se, koliko su mogli, odužili na ovaj način, pevajući….
Zato mi je teško. Drugi deo dileme.Da pisem o njima. Ne bih da pokvarim lepotu i pozitivnost ovog slavlja…. Ali…. Ipak su to pevači, zreli, iskusni…
Kada je slavlje, na kraju sve može da prođe. Kod mene… teško. Jer je proslava počela prolamanjem aplauza i usmeravanjem svetla “tamo negde”, gde se pojavila Radmila Smiljanic. POLA SALE NIJE VIDELO ŠTA SE DEŠAVA!. Znate zašto, jer su Gospođu smestili na improvizovani balkončić u parteru, gde kriju tzv.orgulje ili sintisajzer tokom predstava, da ne bude iza bine, jer se ne čuje, a da se ne vidi previse, kada je iznad orchestra i pored publike. Potom se ćuo glas iz one zvučne kutije, koji je pročitao pismo o priznanju koje je dobila Gospođa Smiljanić od strane…. nije za ovo pisanje ni važno od koga. Važno je da se NIKO nije pojavio na sceni da to pročita, već zuji iz kutije. Ima li smisla? Nema!
Koncert…. Sa najavljenim i nenajavljenim izmenama….. U poslednjem času…. Naš stil. Z’brda, z’dola. Uvek i svuda. I kakve veze ima što je neko zamislio i osmislio nešto. Razbole se lisica…  Snađite se.
Na koncertu plejada bivših studenata. Kao i u svakoj profesorskoj klasi, neki dobri, neki manje dobri. Ali svi sa željom da se i na ovaj način oduže i pokažu poštovanje prema osobi koja im je svo svoje znanje, vreme, energiju i veliki deo sebe nesebično davala, godinama. Da se oduže za sva njena nerviranja, strepnje, ljutnje, radosti, išćekivanja, razočarenja, suze radosnice i suze zbog trenutnog  neupseha, za mnogo  neprospavanih noći, za slavlja… za odvojeno vreme i veliki deo života koji je uložila stvarajući mlade umetnike. Bili su srećni što pevaju za svoju profesorku. A ona ih je, sigurna sam, u dubini svoje duše i  večeras ocenjivala. I bila srećna. I mi smo bili srećni.  Hvala i od mene, jer sada uživamo u tim  mladim naslednicima.
Nastavak druženja je bio u Muzeju… A tamo…vino…. In vino veritas.
Uživali smo i tamo. O drugim stvarima, drugi put. Lepo se ne zaboravlja tako lako. Čuvaćemo ovo veče. Bilo nam je potrebno. Da se podsetimo. Da se raznežimo, da uživamo i da nam ulije nadu. Hvala Rado !




O istoj temi, ali iz drugog ugla:



.
,

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.