02. 12. 2016.

Beogradska opera. Premijera i repriza. Cavalleria Rusticana i Gianni Schicchi.

                         


Cavalleria Rusticana 

 i
    Gianni Schicchi    
26.11.2016.
                                          Il terrore e l'orrore

Ovog puta počinjem od ljudi iza scene....na primer: kostimograf. Koja je uloga te profesije?
„Костимограф је врстан познавалац стилова и начина облачења у различитим временским раздобљима. Он црта костиме за позориште или филм,  те надгледа њихову израду.”
Dodala bih tendeciozno: Prati ulogu  i osmišljava kostim!
Tačno…..ali kod nas, mislim  u operi….a naročito u ovoj o kojoj pisem, ili je promašaj, ili  je osoba koja tumači rolu  želela da se prikaže u sopstvenoj vizuri,suprotno priči, atmosferi, ulozi, i ultimativno tražila da pokaže  ono sto ŽELI, ( silikone, dekolte, kosu, figuru ) -----avaj, pozorište nije most, park ili magistrala, a za prikazivanjem i unošenjem u ulogu, što je primarno i za šta prima platu, za publikom i reakcijama….. dotičnu je briga, jer nema sankcija!!!! Zaštićena je, kao “beli medved”…..A BELIH u operi ima na pretek .
…..Grozota skrnavljenja  lika Santuzze…..ili ko je to dozvolio?
Nečuveno je, bar kod nas,  da “Intermezzo”  dobije VEĆI apaluz od bilo kog soliste!
Ali kod nas je sve moguće…..i da Turidu dahće, krklja  i    davi se na sceni,  da  se publika glasno smeje…a da ON misli kako treba da napreduje.
ZLO MI JE !!!!
UPRAVO, VD, PT, STPU, VVJ, KLH……..BUDJENJE !!!!!!!!!
ZLO MI JE !!!!   Toliko je osećaj jak i  intenzivan, da ću samo kratko i NEPRAVEDNO ovlaš napomenuti ljude, tj. likove koji su bili ok …. Lola, mama Lučia….
Dobre, baš dobre….Svaka u svom domenu  uloge.
Eto, jedva ovo napisah, posle par dana….dovoljno za one koji me znaju da ukapiraju da nisam imala snage da pišem išta više na temu Cavalleria Rusticana.
ALI !!!!!!!!!!!!!
NADE UVEK IMA !!!!


Gianni Schicchi------Preobražaj ……osveženje, radost, impuls, energija !!!!
I na premijeri i na  drugoj predstavi nakon par dana : BRAVO !
Bravo za SVE koji su učestvovali u kreiranju i izvodjenju ove komične opere.
Obe postave su jako dobre, gotovo da nema razlike u kvalitetu. Od glume, pevanja, koreografije, scenografije, kostima, orchestra. Konačno da uživamo u kompletnom doživljaju. Kada bi samo svi koji su pevali mogli da napreduju i da nam učine zadovoljstvo da ih slušamo i u drugim ulogama  i predstavama, ali….do tih uloga će jako teško doći, ovi metuzalemi se ne daju. Čvrsto su ustoličeni, duboko je to korenje. Ipak, neće ni oni večno…..mladi će  uspeti, sigurna sam. Jer nisu sami, imaju podršku publike, a to je najvažnije, zbog publike i postoje. Idemo dalje, umetnost je lepa, radujmo se.



.


O istoj temi, ali iz drugog ugla:




Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.