05. 12. 2016.

Zagrebački solisti u Beogradu.Sreten Krstić, Kolarčeva Zadužbina. Beograd. 04. 12. 2016.







Fantazija u Kolarčevoj Zadužbini


 04.12.2016.
Ostati bez daha? Zanemeti? Osetiti potrebu za ćutanjem koje je izazvano ogromnom količinom lepote? O, da. Moguće je ! Kako da ne ! Doživeti  koncert čiji je kvalitet na  svetskom nivou.  Konačno! Bravo !
Redak muzički i umetnički dogadjaj. Praznik. Vatromet svih boja, energije, svetlosti. Zagrebački solisti. Prava reč-solisti. I to vrhunski. Šest violina, dve viole, dva violončela i jedan kontrabas. Neverovatno moćan, dubok u  svim nijansama najmaštovitijih boja, isceljujući dušu, posle dugo vremena,  fascinantno  i maestralno znalački vodjen, dosao je do nas pravi Zvuk, koji je, od punog raskoša, blistavosti, virtuoznosti i svežine,  preko najsuptilnijih tonova od kojih su nam kretale suze neverice da slušamo savršenstvo,  opčinio   publiku do nedisanja.
To su nam večeras priuštili ovi divni muzičari. Podarili su nam pravu muzičku   lepezu. Mozart, energičan, vrcav, virtuozan. Pocetak u jednom dahu, a tako je i do kraja koncerta, sa tri BIS-a.  Krsto Odak  “Passacaglia za gudace”- otkrovenje, kao i “Slavonska rapsodija” za violinu i gudače Vere Milanković. Papandopulo je ovom ansamblu posvetio “Pintarichianu” izvedenu sa posebnim uživanjem, a za kraj smo uživali u Tchaikovskom i čuvenoj “Serenadi” u C duru.
Hedonizam za muzičke sladokusce.
Program za poželeti, iako njegova popularnost nosi uvek ogromnu opasnost, jer ako nije vrhunski izveden, obično sklizne u kič ili  mučenje, ali SREĆOM, doživeli smo samo lepotu i ushićenje.
Sreten Krstić, umetnički vodja Zagrebačkih Solista je potpuno čaroban umetnik. Harizmatičan. Pozitivan, energičan,misaon,virtuozan, veliki znalac i poznavalac onoga sto radi, uvek nasmejan, što prenosi i na kolege i na publiku. Dobili smo od  njih  magiju muziciranja. Opčinili su nas, zaveli, izmamili osmehe, radost, ali i setu. Želimo ih češce. Želimo da uživamo ovako. Bez ikakvih primesa drugog. Samo čista muzika. Samo od njih. Dobili smo i nesebično odsvirana tri BIS-a…Rosini, Bach i Mozart, sa istom, ili čak jačom energijom. Divno !
Ja sam apsolultno uživala i nakon koncerta otišla ispunjena jakim emocijama koje su me nagnale na duboka razmisljanja. O ljudima, muziciranju, njihovoj,(kao izvodjačima), i našoj (kao publici)   radosti, ali i o tome kako su blizu, a tako daleko. U svemu.
I pitam se: Gde je večeras ta “čuvena beogradska publika” koja pre neko veče zamalo nije srušila “Kolarac”, umirući nad  “izdancima uglednih profesora” i veličajuci do groteske nepostojeće. Gde su ti isti koji su obitavali na BEMUS-u, slušajući promašaje, a hvaleći ih. Možda je i bolje što nisu došli. Njima je sve jedno šta i koga slušaju. Njima je najvažnije da nastupe “njihovi, ili njihovi od njihovih” ! Kvalitet im nije važan. Važan  je rod “po egu”.  Ova je  publika , sigurna sam, umela da uživa istinski, ne štedeći dlanove, naprotiv, nesebično je aplaudirala profesionalizmu, prefinjenom muziciranju i istinskom kvalitetu.
Posle ovakvih (kod nas veoma retkih) kvalitetnih koncerata, ja zaista zanemim. Čuvam sebično osećaj koji sam dobila. I slušam, i nakon koncerta, koncert. U mislima, u svim porama koje su ispunjene notnim draguljima koje  sam zgrabila i sakrila u sebi. Mislim da se isto dogodilo sa svima koji su bili u sali. Nebo nad Beogradom je bilo protkano muzikom.

Hvala za ovo uživanje. Čekamo vas opet.


.



O istoj temi, ali iz drugog ugla:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.